Skip to main content

Job marketing: verspreid jouw vacatures op de kanalen die jouw doelgroep het meest bezoekt

job marketing blog

Job marketing is de meest efficiënte manier om relevante vacatures aan jouw doelgroep te laten zien, met als doel het aantrekken van nieuwe collega’s. Omdat je een combinatie van kanalen inzet bij job marketing, ben je op elke relevante online plek zichtbaar. In de afgelopen tien jaar is de manier waarop mensen naar banen zoeken enorm veranderd. In het begin van dit millennium zetten we nog met rode viltstift cirkels in de Telegraaf en het Algemeen Dagblad. Door de opkomst van het internet verschoof het zwaartepunt steeds meer van print naar digitaal. En nu, in 2021, is het praktisch onmogelijk om zonder job marketing nog het juiste talent voor jouw organisatie te vinden.

Nog een voordeel van job marketing: je bereikt met jouw campagnes niet alleen de actief werkzoekenden. Ook mensen die goed op hun plek zitten, kun jij met de juiste boodschap verleiden tot een overstap. En het is internationaal. Je bereikt letterlijk de hele wereld vanuit jouw werkkamer of kantoor. Chauffeurs uit Polen, programmeurs in Roemenië of Britse juristen, het enige wat je hoeft te doen is de teksten vertalen en de targeting aanpassen. Met een paar klikken ben je zichtbaar in Nederland, Europa of de hele wereld. In deze blog nemen we je mee langs alle facetten van job marketing. Want met een leuke tekst alleen red je het niet. Een goede job marketing is opgebouwd uit een sterk concept, goede teksten, mooie beelden en een doordachte online recruitment strategie.

Het concept van job marketing: wie ben je?

Letterlijk betekent job marketing ‘jouw baan vermarkten’. In de essentie gaat het erom dat je laat zien waarom deze baan zo gaaf is, en waarom mensen bij jouw organisatie moeten komen werken. Bied je een ongelimiteerd aantal vakantiedagen? Kunnen medewerkers een studie volgen op kosten van het bedrijf? Of misschien heb je wel andere unieke kenmerken die de baan en het bedrijf eruit laten springen. Een goede job marketing campagne licht die elementen natuurlijk extra breed uit, omdat dit vaak de triggers zijn voor jouw doelgroep om te reageren op de vacature die voorbijkomt. Deze ‘overstapredenen’ vormen de basis van een job marketing campagne.

Onthoud ook vooral dat je niet alleen mensen aan wilt spreken die nu een baan zoeken, maar dat je juist ook op het netvlies wilt komen van die toppers die op dit moment werken bij een van jouw concurrenten. Wij vergelijken het wel eens met de marketingstrategie van Apple. Ook mensen die nu al een mobiele telefoon hebben die perfect werkt, raken in de verleiding als Apple de nieuwste iPhone op de markt brengt. Niet omdat hun oude telefoon het niet meer doet, maar omdat Apple precies weet hoe ze op het gevoel van de consument inspelen. Dat is bij job marketing niet anders.

Teksten en beelden: je etalage

Als je weet met welke overstapredenen je jouw doelgroep gaat prikkelen, is het tijd dat een goede copywriter en designer aan de slag gaan met het ontwikkelen van content voor je job marketing campagne. In dit stadium werk je ook al samen met de online recruitment specialisten, omdat het belangrijk is dat je in deze fase al weet voor welke kanalen de content ontwikkeld wordt. Teksten en beelden voor Instagram Stories zijn anders dan die voor LinkedIn. En een video voor op YouTube, heeft andere aanleverspecificaties dan een video voor Reddit. Welke kanalen je ook kiest, zorg dat je goed weet hoe de content aangeleverd moet worden, zodat jouw job marketing campagne het best mogelijke resultaat heeft.

Online recruitment strategie: de kanalen

Natuurlijk heb je hier in de vorige stap al over nagedacht, maar toch, het sluitstuk van een job marketing campagne is een uitgekiende selectie van kanalen. Want natuurlijk kun je proberen 65-plussers proberen te bereiken via Snapchat, of middelbare scholieren op LinkedIn. De kans is alleen klein dat het lukt. De kunst zit hem erin dat je samen met recruitment consultants precies afbakent wie je zoekt, en op basis van die informatie de juiste kanalen selecteert. Wil je babyboomers werven? Dan is Facebook bij uitstek een goed kanaal. En wanneer je collega’s wilt aantrekken uit het geboortejaar 2000 en later kun je juist beter je advertentiebudget inzetten bij Snapchat en TikTok.

Naast dit soort demografische verschillen, speelt ook gedrag een belangrijke rol in de kanaalkeuze in job marketing campagnes. Actief werkzoekenden vind je goed via Google Search en Indeed, terwijl latent werkzoekenden weer sneller toehappen op YouTube, Tweakers en Instagram. En uiteindelijk is het vooral de combinatie van kanalen die van jouw job marketing campagne een succes maakt: social media, Google, jobboards en niche-websites zorgen samen dat jij jouw ideale doelgroep vindt, boeit en bindt. In de volgende blogs zullen we steeds inzoomen op de verschillende kanalen van een job marketing campagne, zodat jij een vliegende start kunt maken in de zoektocht naar jouw nieuwe collega’s.

Wil je weten hoe jij job marketing kunt inzetten voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en wij nemen de mogelijkheden graag met je door!

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

[addtoany]

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!