Skip to main content

Personeel werven in het buitenland: een stappenplan

Personeel is lastig te vinden deze tijd: vacatures zijn er in overvloed, maar kandidaten zijn schaars. Werven in het buitenland gaat nog een stapje verder. Waar begin je, en hoe pak je het aan? Met de recruitmentstrategie die we bespreken in ons artikel op Emerce vergaat het je een stuk makkelijker.

Ook in 2022 groeien de zorgen onder werkgevers als het om het groeiende personeelstekort in ons land gaat. Om deze ‘strijd om talent’ te winnen gaan veel bedrijven radicaler te werk: zij kijken verder dan de Nederlandse kandidaten en verleggen letterlijk hun grenzen. Daar is een investering voor nodig, maar op de lange termijn zullen ze hier zeker van profiteren. In het artikel leggen we jou in tips haarfijn uit hoe Recruitment Process Outsourcing (RPO)-campagnes via Facebook, Instagram en LinkedIn jou kunnen helpen bij het bereiken, verleiden en aantrekken van geschikte kandidaten.

Stap 1: De juiste context

Voordat je met je campagne begint, is het cruciaal om je eigen situatie goed in kaart te brengen. Voor functies waar vloeiend Nederlands een vereiste is, is het minder efficiënt om in het buitenland te werven. Het leren van een nieuwe taal kost simpelweg te veel tijd. Voor rollen in marketing, tech en IT is dit echter anders. Hier is Engels vaak de voertaal, of in het geval van IT, zijn programmeertalen als C#, PHP en Java universeel en overal ter wereld hetzelfde.

Stap 2: Voorbereiding is key

Als het profiel helder is, start je met de voorbereiding van je campagne. Een goed startpunt is het Centraal Bureau voor de Statistiek, waar je informatie vindt over jeugdwerkloosheid per land. Zuid-Europese landen zoals Spanje, Portugal, Italië en Griekenland kampen nog steeds met hoge jeugdwerkloosheid, soms tot wel 40%. Hoe hoger de jeugdwerkloosheid, hoe effectiever je recruitmentcampagne zal zijn.

Stap 3: Wat heb je te bieden?

Voor een baan in het buitenland moet er iets aantrekkelijks tegenover staan. Hoe beter je de functie presenteert, hoe sneller iemand de overstap maakt. Denk ook na over de ondersteuning die je biedt tijdens het acclimatiseren. Bijvoorbeeld hulp bij het vinden van woonruimte of het openen van een Nederlandse bankrekening. Vermeld dit duidelijk in je vacatureteksten. Hoe meer je de rode loper uitrolt, hoe groter de instroom van buitenlands talent.

Stap 4: Campagne-uitvoering

Om een sociale mediacampagne te starten, heb je naast technische kennis van tools zoals Facebook Business Manager en LinkedIn Recruiter ook creativiteit nodig. Na de voorbereidende stappen weet je hoe je je internationale collega’s kunt verleiden. Benadruk de unieke aspecten van je bedrijf in de vacatures, zoals twee keer per jaar een betaalde terugreis naar hun thuisland of een maand gratis accommodatie. En vergeet niet dat een aantrekkelijk salaris altijd een pluspunt is.

Verwerk deze voordelen in de content voor verschillende platforms. De meest effectieve campagne verspreid je via Facebook, Instagram en LinkedIn. Gebruik op Facebook Business Manager de ‘lead ad’ optie voor de beste resultaten; kandidaten solliciteren dan direct via Facebook en Instagram, wat de conversie verhoogt.

Daarnaast is actief zoeken met LinkedIn Recruiter Seat aan te raden. Let op je budget, want deze tools zijn niet gratis. De voordelen van LinkedIn Recruiter Seat zijn:

 • Ongelimiteerd connectieverzoeken sturen, wat je kansen vergroot.
 • Gerichter zoeken, ook naar mensen met afgeschermde profielen.

Stap 5: Let op de details

Werven in het buitenland kan lonend zijn als je in Nederland niet genoeg geschikte kandidaten vindt. Begin binnen de EU om het beheersbaar te houden en profiteer van het vrije verkeer van goederen en diensten. Wees je bewust van de regelgeving die het lastig kan maken om kandidaten van buiten de EU, zoals Oekraïne of India, naar Nederland te halen.

Stap 6: Ga ervoor!

Zoals met veel dingen geldt: gewoon doen. Maak een Engelstalige advertentie, gebruik Facebook Business Manager voor de juiste targeting en stel een budget vast voor je campagne. Na een maand kun je evalueren of deze aanpak potentie heeft.

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!