Skip to main content

Nederlands onbenut arbeidspersoneel zou best in de zorg- en onderwijssector willen werken

Bijna de helft is bereid om onder zijn of haar niveau te werken

Amsterdam, 18 oktober 2021 – Juist de sectoren waar op dit moment een schreeuwend tekort aan personeel is, blijken aantrekkelijk te zijn onder het Nederlands onbenut arbeidspotentieel. De zorg (23%) en het onderwijs (18%) worden door deze groep aangewezen als dé branches waar men (meer uren) zou willen werken. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact waarin in totaal 508 Nederlanders zijn bevraagd die vallen onder de officiële definitie van onbenut arbeidspotentieel. In het onderzoek is ook onderscheid gemaakt tussen kortdurend (minder dan 1 jaar geen betaalde baan) en langdurige werklozen (langer dan 1 jaar geen betaalde baan). Opvallend is dat langdurig werklozen een baan in de logistiek aantrekkelijk lijken (15%). Een sector die op dit moment enorm onder druk staat door de wereldwijde tekorten aan chauffeurs.

“De zorgsector staat al jaren onder druk door het tekort aan handen, evenals het onderwijs. Recentelijk staan ook de kinderopvang en de logistieke sector in de belangstelling als het gaat om personeelsbezetting”, zegt Willem Bos, creatief directeur bij Pro Contact en initiatiefnemer van het onderzoek. “Des te gewilder is het onbenut arbeidspersoneel. Zij zijn een belangrijk onderdeel van de oplossing. Deze 1,1 miljoen Nederlanders staan op dit moment aan de zijlijn en zijn hard nodig. Sterker nog, uit ons onderzoek blijkt dat ze ook aan de bak willen.”

De mate van bereidheid om een baan te vinden of meer uur te werken blijkt uit het feit dat bijna de helft (46%) werk zou willen doen onder zijn of haar niveau. Langdurig werklozen zijn daar iets meer toebereid (54%) dan kortdurend werklozen (47%).

Aansporen om aan het werk te gaan

Aan het onbenut arbeidspersoneel is ook gevraagd wat hen zou aansporen om weer of meer aan het werk te gaan. Het bieden van een goed salaris (50%), flexibel in te delen werk (47%) en iemand persoonlijk benaderen om te komen werken (25%) zijn de meest genoemde factoren.

Willem Bos: “Ik denk dat het voor veel bedrijven een doorn in het oog is dat er zo’n grote groep op de bank zit, terwijl ze staan te springen om extra personeel. Misschien wel extra frustrerend om te concluderen dat deze groep bereidwillig is om de handen uit de mouwen te steken in noodlijdende sectoren. We moeten echt serieus gaan kijken naar de manier om hen in beweging te krijgen. Een persoonlijke benadering zou een goede eerste stap kunnen zijn. Maar we moeten ook kritischer zijn op de manier waarop we werk indelen en de hoogte van salarissen.”

Over het onderzoek:

Dit onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Pro Contact. In totaal namen 508 Nederlanders van 18 jaar en ouder die vallen onder de officiële definitie van het onbenut arbeidspotentieel deel aan het onderzoek. Van hen heeft 34 procent geen betaalde baan en 66 procent een betaalde baan.

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

[addtoany]

Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!