Skip to main content

Nu.nl: Nieuwe klanten aantrekken via Instagram? Zo doe je dat

Het aantal Instagram-gebruikers neemt per jaar toe. Ook steeds meer bedrijven en ondernemers ontdekken het platform. Niet gek, het is een goedkope en makkelijke manier van marketing. Maar hoe maak je hier optimaal gebruik van?

Nieuwe klanten aantrekken via Instagram.

Het leven en werk van natuurillustrator Sterre Verbokkem (34) kun je eigenlijk niet los van elkaar zien. Ze illustreert voor verschillende natuurorganisaties en woont met man en kind op een berg in de Spaanse provincie Castellón. Op vijftien minuten lopen ligt een klein dorpje, voor de rest is er alleen bos en wildernis. Verbokkem

De omgeving waar ze woont dient als inspiratie voor haar tekeningen en dat zie je terug op haar Instagram-account @illustratorofwildthings. “Ik wissel foto’s van de omgeving waar ik woon af met foto’s van mijn tekeningen”, zegt ze. “Volgers worden meer geraakt door mijn tekeningen als ze het verhaal erachter kennen.”

Groot bereik met Instagram

Instagram biedt Verbokkem de ruimte om dit verhaal te vertellen. Sinds vier jaar zet ze het platform in om meer klanten te trekken. Verstandig, vindt Noud Baijens. Hij is eigenaar van Pro Contact, een online marketingbureau dat gespecialiseerd is het werven van klanten en personeel via sociale media. “Steeds meer mensen ontdekken Instagram. Je kunt via het platform dus steeds meer mensen bereiken.”

Het aantal Instagram-gebruikers groeit inderdaad gestaag. In Nederland waren dat er in 2019 4,5 miljoen, 26 procent meer dan het jaar daarvoor. In eerste instantie werd het platform vooral privé gebruikt, maar inmiddels is het kanaal voor veel bedrijven en ondernemers een essentieel onderdeel geworden van hun marketingstrategie. “Instagram is eigenlijk gewoon een heel goedkope manier van adverteren”, zegt Baijens. “Stel je wilt duizend mensen bereiken, dan is dat met Instagram gemiddeld honderd keer goedkoper dan bijvoorbeeld via een advertentie in de krant.”

Niet altijd aantrekkelijk beeld

Dat je als reisblogger of chef-kok nieuwe klanten kunt aantrekken via Instagram is niet moeilijk voor te stellen. Maar wat als je geld verdient met iets wat niet dagelijks aantrekkelijk beeld oplevert? Bijvoorbeeld boekhouden. Volgens Baijens kan elke type ondernemer in principe iets hebben aan Instagram. “Maar’, geeft hij toe. “De een moet voor leuke content iets meer moeite doen de ander.”

Ook het werk van freelance jurist Charlotte Meindersma leidt niet direct tot mooie content. Toch is ze een actief gebruiker en verwerft ze 20 procent van haar klanten via haar account @charlotteslaw. Meindersma is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht en werkt dan ook veel met mensen uit de creatieve sector.

“Die zitten bijna allemaal op Instagram”, aldus Meindersma. Maar het beeld op haar account is niet leidend. “Ik geef veel tips en uitleg”, legt ze uit. “Die zet ik dan in de beschrijving.” Omdat er bij elke post toch een foto moet, gebruikt Meindersma meestal een foto van zichzelf in haar werkomgeving. “Gebruikers houden over het algemeen van foto’s waar mensen op staan. Maar die foto’s hebben in mijn geval meestal niks te maken met de inhoud van de post.”

Zorg voor relevante content

Zowel Meindersma als Verbokkem post elke doordeweekse dag wel iets. Geregeld posten is volgens Baijens inderdaad verstandig. “Hoe meer je deelt, hoe groter je bereik. Maar”, voegt hij toe. “Zorg er wel voor dat je content relevant is. Als je maar wat post, loop je het risico dat mensen je gaan ontvolgen.”

Ook is het handig om het soort posts dat je plaatst een beetje af te wisselen. “Plaats de ene dag een foto en de andere dag weer een story met tips. Zo blijven volgers geboeid”, zegt Baijens. Zo plaatst Verbrokkem de ene dag weer een foto van haar werk, dan weer een video waarop te zien is hoe ze aan het schetsen is en weer een andere dag een foto van zichzelf en haar gezin in de natuur. Hoewel het leven van Verbrokkem op Instagram jaloersmakend is, komt het zeker niet ongeloofwaardig over.

Blijf authentiek

En dat is belangrijk, want volgens Baijens rekenen volgers je af op je authenticiteit.

“Als je niet geloofwaardig overkomt, haken volgers af”, legt hij uit. Om die reden neemt Meindersma de vragen die ze via Instagram krijgt heel serieus. “Ik beantwoord die altijd. Zo voelen mensen zich gehoord en merken ze dat ik écht weet waar ik het over heb en niet alleen een reclamepraatje houd.”

Dit interview is geplaatst op nu.nl/ondernemen.


Meer weten over klanten aantrekken via Instagram? Laat je gegevens achter en dan bellen we je graag.

  Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

  Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

  Plan een gratis gesprek

  Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

  Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

  Lees onze whitepaper

  • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
  • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
  • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
  Download onze whitepaper

  Ik wil een adviesgesprek

  • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
  • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
  • Geen verplichtingen.
  Plan een adviesgesprek

  Meer weten?

  Download de whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Meer weten?

   Download de RPO whitepaper

   Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

    Want to know more?

    Download the whitepaper

    Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!