Skip to main content

‘Succesvolle it-recruiter spreekt taal van it’er’

Evie Klok werkt sinds december 2021 bij recruitment process outsourcing-bureau Pro Contact als it-recruiter. En dat terwijl ze zich had voorgenomen nooit een baan te willen waarbij ze achter een scherm moet zitten. Met een hotelschooldiploma op zak werkte Evie een lange tijd in de horecasector. Maar de pandemie dwong haar deze sector verlaten, waarna ze binnenstapte in de wereld van it. Hoewel nog steeds een groot hart voor de horeca, wint haar nieuwsgierigheid naar technische snufjes. Een gesprek over haar bijzondere carrièreswitch.

Waarom koos je ondanks je interesse in it eerst voor de hotelschool?

‘Op een jonge leeftijd vond ik technologie en it al fascinerend en dit maakte mij nieuwsgierig. Mijn interesse in it is ontstaan omdat mijn vader vroeger altijd bezig was met nieuwe apparaten. Toen ik vijftien was, moest ik een studiekeuze maken. Hoewel ik veel affiniteit had met it, koos ik toch voor de horeca. Ik zag mezelf niet de hele dag achter een computer zitten. Bovendien kon ik tijdens deze studie ook een periode naar het buitenland. Mijn ouders gingen vaak met mij en mijn broer op vakantie naar kleine idyllische dorpjes in Italië. De behoefte om dus eens ergens anders naartoe te gaan was groot. Zo vertrok ik op achttienjarige leeftijd voor zes maanden naar Tenerife om te werken in een hotel achter de balie.’

Welke lessen heb je daar geleerd?

‘Ik ben erachter gekomen dat ik het leuk vind om met mensen van verschillende nationaliteiten in gesprek te gaan en om Engels te praten. De mensen die ik toen ontmoette hebben allemaal een uniek en interessant verhaal. Door veel gesprekken te voeren, heb ik mijn mensenkennis vergroot en ben ik zelfverzekerd geworden. Mijn studie en stage zijn goede lessen geweest over hoe ik mensen moet aanspreken en hoe ik lichaamstaal kan lezen.’

Barista

Wat ben je na het afronden van je studie gaan doen?

‘Ik ben aan de slag gegaan als barista bij Starbucks op Schiphol. Dit zag ik als een mooie tussenstap, omdat ik nog niet klaar was voor een ‘serieuze’ baan. Mijn ervaring in het buitenland kwam hier goed van pas, omdat ik – weer – in aanraking kwam met veel verschillende nationaliteiten. Na een jaar ben ik op zoek gegaan naar een andere baan.

“Bij Pro Contact werven we kandidaten voor bedrijven uit de naam van de klant”

Zo kwam ik terecht op de afdeling reserveringen bij het Radisson Blu Hotel bij Schiphol. Maar toen de coronapandemie begon, veranderde alles. De mailboxen, waar gemiddeld genomen 350 (aan)vragen per dag binnenkwamen, waren ineens zo goed als leeg. Dat zorgde voor lichtelijk paniek. Hoewel ik een vast contract had, vond ik mijn werk minder leuk; eigenlijk was er geen werk meer op mijn afdeling. Ook was op dat moment mijn hoteldiploma ineens niet meer zoveel waard, gezien deze sector platlag.’

En toen?

‘Ik raakte op een verjaardag in gesprek met een iemand die werkt bij Pro Contact. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod en aan het einde zei ze: ‘Ik werk bij een tof bedrijf en ik denk dat je daar qua persoonlijkheid goed bij zou passen.’ Vanaf dat moment ging alles vliegensvlug. Ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en vervolgens aangenomen als recruiter.’

Waarom Pro Contact?

‘Bij Pro Contact werven we kandidaten voor bedrijven uit de naam van de klant. We werken voor verschillende sectoren, waaronder de it-sector. Dit vond ik gelijk interessant, want mijn interesse in it is nooit verdwenen. Omdat mijn broer uiteindelijk ook in de it-sector is gaan werken als softwareontwikkelaar, komt dit onderwerp thuis nog vaak ter sprake. Ook ben ik nu aan het leren hoe ik kan programmeren in html. Niet om er direct iets mee te gaan doen, maar wel leuk om iets te kunnen. Om deze redenen gaf ik al snel bij Pro Contact aan dat deze sector mijn voorkeur had, en zo kreeg ik steeds meer it-profielen. Ook raadpleegde ik mijn broer regelmatig, want ik kwam er al snel achter dat een succesvolle it-recruiter de taal van een it’er moet spreken.’

Tekort aan it’ers

Wat maakt jou een succesvolle it-recruiter?

‘Ik ben geen it’er, maar het is wel een van mijn interessegebieden. Dit is een voordeel. Er is nu een tekort aan it’ers op de arbeidsmarkt. Ze ontvangen tientallen berichten van recruiters per dag. Dit maakt het voor mij lastig. Wil je met iemand in contact komen en hem of haar overtuigen om te switchen van baan, dan moet je van goede huize komen. Een van de belangrijkste dingen is de eerste indruk. Vaak zijn berichten van uitzendbureaus of recruiters cliché. Hier steek ik veel tijd in. Als je iemand op een creatieve manier benadert dan ontstaan daar ook leukere dialogen uit.’

Hoe belangrijk is ict-kennis in jouw functie?

‘Heel belangrijk. It’ers haken direct af wanneer zij geen inhoudelijk gesprek met een recruiter kunnen voeren. Zij zijn idolaat over hun projecten en de door hen ontwikkelde software. Je kunt als recruiter wel een standaardvragenlijstje afwerken, maar dat resulteert niet in een leuk gesprek. Je moet de juiste vragen stellen en de kandidaat gevleid laten voelen. Een goede recruiter doet meer dan enkel het plaatsen van kandidaten. In de basis moeten wij beoordelen of het een leuke stap voor iemand is. Ofwel, er moet een match zijn.’

Switchen it’ers snel van baan?

‘Soms gaat dat moeizaam, maar ze kijken vaak na een jaar ook weer verder. Er wordt tegenwoordig makkelijker gedacht over een overstap. It’ers zijn ambitieuze mensen. Dus wanneer ik een tof project heb waaraan ze kunnen meewerken, staan ze hier zeker voor open.’

Wat wil je nog bereiken in je carrière?

‘Ik heb het hier nu naar mijn zin. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan straal je dat ook uit. Dat is bij mij nu zeker het geval. Of ik later nog echt de technische kant op ga, durf ik niet te zeggen. Voor mij is deze baan het beste van twee werelden: ik ben in contact met mensen en actief in de it-sector.’

Lees het orginele artikel op Computable.nl

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

[addtoany]

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!