Skip to main content

Scholen pakken lerarentekort op met RPO

Scholen pakken lerarentekort op met RPO

Steeds meer basisscholen, middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen kampen met een lerarentekort. Leraren gaan met pensioen en er komen weinig nieuwe docenten voor terug. En omdat mensen met een Pabo- of lerarenopleiding schaars zijn, hebben scholen ook dit jaar een enorme uitdaging voor de boeg.

Veel subsidies, weinig resultaat

Het tekort aan leraren is al een lange tijd bekend bij de overheid, die in 2023 een subsidieregeling beschikbaar stelde voor onderwijsregio’s die dit ervaren. Ook zij-instromers – mensen die vanuit een andere sector het leraarsvak in komen – wordt een subsidieregeling aangeboden. Toch zijn zowel leraren als zij-instromers moeilijk te vinden ondanks de forse investeringen, zo meldt RTL Nieuws. Dat komt omdat scholen vaak op dezelfde manier én op dezelfde plekken zoeken. Zo staat MeesterBaan, een veelgebruikt jobboard speciaal voor banen in het onderwijs, vol met vacatures. Volgens de NOS steeg het aantal vacatures op dit platform in 2023 van 30.000 naar 35.000.

RPO schudt de arbeidsmarkt op

De vacatures moeten vóór juli gevuld zijn voor het volgende schooljaar, en dat is voor veel scholen ook dit jaar weer een uitdaging. Toch bestaat er sinds een aantal jaar een moderne oplossing die ook scholengemeenschappen kan helpen aan nieuwe collega’s: Recruitment Process Outsourcing (RPO). Via RPO kunnen bedrijven die op zoek zijn naar personeel hun werving uitbesteden. Hierbij wordt interim recruitment gecombineerd met online campagnes, die worden verspreid onder de ideale doelgroep. De vacatures worden actief gedeeld op relevante social media kanalen en jobboards zoals Indeed, maar zeker ook MeesterBaan. Op deze manier vinden bureaus leraren op een moderne manier, en wordt ook binnen deze branche de arbeidsmarkt flink opgeschud. Het resultaat: lagere kosten, meer en sneller resultaat en een grotere merkbekendheid. Het resultaat: snel veel nieuwe leraren voor de klas, voor een lage kost per nieuwe medewerker, en een veel grotere naamsbekendheid in de regio. Dit alles gebeurt namelijk vanuit de naam van de organisatie. Pro Contact heeft RPO al voor diverse scholen ingezet, en heeft daarbij mooie resultaten behaald.

Meer collega’s voor hetzelfde geld

Het einde van het groeiende lerarentekort is dus in zicht, als scholen hun manier van zoeken omgooien. Zo kunnen ze zowel leraren als zij-instromers vinden met RPO, zodat binnen een relatief korte tijd de druk van de ketel is; een methode die veel gemeenten bijvoorbeeld al gebruiken. Ook voor het onderwijs kan het dus een verschil maken, want ook in deze branche is er simpelweg niet genoeg geld beschikbaar voor zzp’ers. Met RPO zijn mensen die in loondienst willen werken gemakkelijker te vinden. 

Bronnen

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5424579/lerarentekort-blijft-ondanks-forse-investeringen-toenemen

https://nos.nl/artikel/2487415-een-nieuw-schooljaar-maar-zorgen-over-lerarentekort-onverminderd

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Direct contact

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!