Sollicitatiegesprek afnemen? Volg deze 4 tips
Een sollicitatiegesprek afnemen vormt een belangrijk onderdeel van een recruitmentstrategie, en daarmee ook van de candidate experience. Dit is het moment waarop aan beide zijden bepaald wordt of er een match is! Een sollicitatiegesprek voeren is iedere keer anders. Daarom geven we je graag wat tips die je altijd kunt toepassen, en voorbeeldvragen die je kunt stellen.
1. De balans tussen vertellen en luisteren
Een sollicitatiegesprek afnemen gaat vaak mis bij de balans tussen vertellen en luisteren. Natuurlijk is het belangrijk dat jij genoeg aan het woord bent. Zo kun je de kandidaat vertellen over de functie, maar ook zeker over de secundaire arbeidsvoorwaarden en andere leuke extra’s die je kunt bieden. Op die manier komen kandidaten erachter wat ze van je kunnen verwachten, en of het bedrijf bij ze past. Maar draaf er niet in door: laat ook zeker de kandidaat aan het woord. Schrijf ook zo nu en dan iets op. Daar heb je later wat aan én het laat zien dat je oprechte interesse toont.
2. Een sollicitatiegesprek leiden door slimme vragen te stellen
Je bepaalt deels wie er reageert op je vacature met de inhoud van je vacaturetekst. Wil je een effectief sollicitatiegesprek voeren, dan kom je er alleen achter of iemand bij je bedrijf past wanneer je de juiste vragen stelt. Zeker bij kandidaten die niet zo spraakzaam zijn is het belangrijk om slimme vragen te stellen. Hierbij wat tips en sollicitatiegesprek voorbeeldvragen!
Vermijd ja/nee-vragen en stel in plaats daarvan open vragen. Vraag ook door. Een andere belangrijke tip: limiteer jezelf niet tot serieuze, werkgerelateerde vragen. Door te vragen over hobby’s, interesses, woonplaats, vrienden en familie van een kandidaat breek je niet alleen het ijs bij een sollicitatiegesprek; je komt ook achter (een deel van) het karakter van de kandidaat. Zo kun je beter overwegen of iemand past binnen de cultuur van jouw bedrijf. Heeft de kandidaat bijvoorbeeld een goed gevoel voor humor, of is hij of zij heel zakelijk?
3. Ga zo blanco mogelijk het gesprek in
Vooroordelen en aannames zijn, helaas, hartstikke natuurlijk. Daarom is het slim om ze actief proberen te voorkomen. Om dat te doen stel je iedere kandidaat dezelfde basisvragen (zie het kopje hierboven). Houd de focus op iemands cv. Zijn of haar (harde en zachte) skills, ervaring en kennis blijven het belangrijkst, naast het karakter. Laat je niet afleiden door bijvoorbeeld huidskleur, geloof, seksuele geaardheid of geslacht. Dat is namelijk totaal niet van belang.
4. Een eerlijk sollicitatiegesprek voeren
Het lijkt heel logisch. Maar helaas is het veel natuurlijker om positiever over je bedrijf te gaan praten dan de waarheid is, zeker als je gesprekspartner je bedrijf nog niet zo goed kent. Door het verhaal over het salaris, de werkzaamheden of de verantwoordelijkheden mooier te maken het eigenlijk is, kun je misschien een goede indruk achterlaten… Maar zodra je kandidaat ontdekt hoe de vork echt in de steel zit, is de teleurstelling extra groot. Zo snel als je ze binnen hebt gehaald, zijn ze ook weer vertrokken!
Ga je een sollicitatiegesprek leiden, vraag de kandidaat dan ook wat hij of zij verwacht en fijn vindt, en vergelijk dit vervolgens met hoe het er in jouw bedrijf aan toegaat. Ook hierbij geldt: eerlijkheid duurt het langst en zal het meest gewaardeerd worden. Zo maak je van een regulier sollicitatiegesprek een effectief sollicitatiegesprek!