Skip to main content

Twee derde werkgevers vindt dat talent wordt verspild aan bullshit-banen

Werkgevers bezorgd over baan- en opleidingskeuze jongeren

Amsterdam – Maar liefst 65 procent van de werkgevers vindt dat jongeren beter moeten worden voorgelicht over de baanvoorspellingen op langere termijn in plaats van dat ze hun talent verspillen aan ‘bullshit-banen’. Dit zijn banen die door werknemers als nutteloos of zinloos worden ervaren, omdat ze geen echte bijdrage leveren aan de maatschappij, denk aan onnodige administratieve of managementposities. Daar komt nog een extra zorg bovenop. Een derde van de werkgevers vreest namelijk dat de (media)aandacht voor arbeidskrapte jongeren beïnvloedt om niet verder te leren, omdat de suggestie wordt gewekt dat de banen toch wel voor het oprapen liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact, gehouden onder ruim 300 Nederlandse ondernemers en managers in bedrijven van verschillende groottes met minimaal 100 fte.

Personeelstekort neemt licht af

Naast dat werkgevers hun zorgen uiten over de toekomstkeuze van de nieuwe generatie, is de zoektocht naar personeel nog niet voorbij. Het schrijnende tekort lijkt wel iets minder te worden. 42 procent ervaart het personeelstekort in hun organisatie nog altijd als zeer nijpend. Dat is minder dan twee jaar geleden, toen 67 procent hiermee te maken had. Positief nieuws is wel dat bijna een kwart (23%) aangeeft dat de arbeidsmarktproblematiek hun organisatie minder raakt dan een jaar geleden. Dit heeft ook direct impact op de omzet van de bedrijven. Bij 22 procent is het personeelstekort dit jaar nog de oorzaak van minder omzet. Twee jaar geleden lag dit percentage met 42 procent nog een stuk hoger.

Noud Baijens, oprichter en eigenaar van Pro Contact: “Dit onderzoek toont aan dat de paniek rondom de arbeidsmarktkrapte iets afneemt, maar dat de zorgen nog niet volledig verdwenen zijn. Werkgevers vinden het vooral zorgwekkend hoe jongeren hun toekomstkeuzes maken. De voorspelling is dat de arbeidskrapte de komende jaren toeneemt en jongeren zijn cruciaal voor het bedrijfsleven. Sectoren als de zorg, techniek en onderwijs luiden al langer de noodklok. Deze sectoren worden door jongeren als minder ‘sexy’ gezien en zijn de dupe van de toenemende bullshit-banen. We moeten daarom proberen te voorkomen dat er een kloof ontstaat waar jongeren alleen nog maar op zoek zijn naar bullshit-banen, waardoor vacatures in de essentiële sectoren straks onvervuld blijven. Hier ligt ook een cruciale rol voor de overheid: gooi die lonen omhoog en maak de banen die zo ontzettend belangrijk zijn voor de maatschappij aantrekkelijk.”

In de media:

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Direct contact

Ben jij op zoek naar nieuw personeel?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!