Skip to main content

Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat moet je weten?

Afgelopen woensdag, 1 januari 2020, is de Wet Arbeidsmarkt in Balans ingegaan. Uitgangspunt van deze wet is om de kloof tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. Daarom zijn er een aantal regelingen getroffen om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers in vaste dienst te nemen. Deze regelingen hebben ook gevolgen voor de recruitment branche. Om de wirwar aan online informatie inzichtelijk te maken zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje.

Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat moet je weten?

Verruiming ketenregeling

Er komt een ruimere regeling voor opeenvolgende tijdelijke contracten (de ketenbepaling). Momenteel mag je een werknemer maximaal drie aansluitende contracten bieden over een periode van maximaal twee jaar. Dat wordt verruimd naar drie aansluitende contracten in drie jaar.

Oproepovereenkomst

Veel uitzendondernemingen werken met nulurencontracten, min-maxcontracten en met de uitsluiting van de loondoorbetaling. Al deze contractvormen worden met de nieuwe wet aangemerkt als oproepcontracten. Dit betekent een geheel nieuwe werkwijze, waarbij goed gekeken moet worden naar de contractvormen en de wijze waarop uitzendkrachten worden opgeroepen. De nieuwe wet schrijft voor dat een oproepkracht met een nulurencontract of een min/maxcontract alleen verplicht is te komen werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept. Doe je dat niet, dan heeft hij het recht het werk te weigeren. En zeg je een oproep tot werken korter dan vier dagen van tevoren af, dan moet je de oproepkracht toch uitbetalen. Na een contractperiode van twaalf maanden ben je als werkgever verplicht om de oproepkracht een contract aan te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij in dat jaar heeft gewerkt.

Payroll

Uitzendkrachten die niet door eigen werving en selectie (allocatie) werkzaam zijn bij een opdrachtgever vallen met ingang van 1 januari 2020 niet meer onder het uitzendregime, maar onder het payrollregime. Voor payrollers gelden nu nog dezelfde, lichtere arbeidsrechtelijke regels als voor uitzendkrachten. Maar, dit gaat veranderen. Onder de Wet Arbeidsmarkt in Balans krijgen payrollers vrijwel dezelfde status als eigen werknemers. De gelijkheid tussen payrollers en eigen medewerkers betreft zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dus niet alleen het salaris en vakantiegeld, maar ook de prestatiebeloning of dertiende maand en de vakantiedagen, enzovoort. Alleen voor het pensioen valt een payroller onder de eigen regeling van het payrollbedrijf. Je gaat dus meer betalen voor de arbeid van payrollers, wat deze contractvorm waarschijnlijk minder aantrekkelijk zal maken.

Sectorverloningen

Alle uitzendbedrijven zullen worden ingedeeld in sector 52. Dit zorgt voor een gelijk speelveld onder uitzendondernemingen. Voor payrollbedrijven geldt dit niet. Deze zullen in sector 45 belanden. De premies in sector 52 liggen fors hoger dan in andere sectoren. Voor uitzendondernemingen die al in sector 52 waren ingedeeld, zal er waarschijnlijk weinig veranderen. Uitzendondernemingen die van andere sectoren naar sector 52 migreren, zullen meer sociale lasten gaan betalen.

Voorheen was het zo dat voor bepaalde functies van een andere sector gebruik gemaakt kon worden, waardoor de kosten lager uitvielen. Dit kan nu dus niet meer.

Kort samengevat:

  • Het wordt mogelijk personeel 3 tijdelijke contracten in 3 jaar aan te bieden;
  • Voor uitzendondernemingen geldt dat ze moeten werken met oproepcontracten;
  • Payrollers krijgen dezelfde status als eigen medewerkers, met uitzondering van het pensioen, en worden daardoor duurder;
  • Verlonen in een andere sector mag als uitzendbedrijf niet meer, waardoor de kosten mogelijk hoger uitvallen.

Wil je weten hoe onze campagnes aansluiten op de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Neem dan contact met ons op!


Benieuwd wat dit voor jou of jouw organisatie betekent? We vertellen je graag meer.

    Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

    Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

    Plan een gratis gesprek

    [addtoany]

    Meer weten?

    Download de whitepaper

    Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

      Meer weten?

      Download de RPO whitepaper

      Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

        Want to know more?

        Download the whitepaper

        Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!