Skip to main content

Weg met de motivatiebrief en cv: kandidaten willen makkelijk solliciteren

Weg met de motivatiebrief en cv: kandidaten willen makkelijk solliciteren

Een motivatiebrief en cv zijn onderhand een standaard onderdeel van het sollicitatieproces geworden. Wil je personeel werven, dan ga je er immers vanuit dat wanneer een vacaturetekst een kandidaat echt aanspreekt, een motivatiebrief en cv uploaden een kleine moeite is. Maar zijn ze nog relevant, of beter gezegd: passen ze nog binnen het sollicitatieproces van de huidige arbeidsmarkt? Eens kijken of we van je gedachten kunnen laten veranderen. 

Wil je personeel werven? Laat die motivatiebrief dan zitten

Waar een cv (als het goed is) feiten op tafel legt, kan een motivatiebrief vol fabels zitten. Je kunt vaak niet aflezen of iemand jouw bedrijf nou echt zo goed bij hem of haar vindt passen, of dat die persoon gewoon heel dringend een nieuwe baan nodig heeft. Verder is het weer een extra stap voor de sollicitant, wat je eigenlijk altijd wil vermijden. En naast dat het extra werk oplevert, zorgt het vaak ook voor extra druk. “Vinden ze me wel leuk genoeg? Ik verzin er nog wel wat bij, voor de zekerheid…” Zo betrouwbaar is een motivatiebrief vaak dus niet! 

Reageer je op een vacaturetekst, dan is een cv onmisbaar. Of toch niet?

We weten het: een cv kan heel handig en overzichtelijk zijn. Het probleem is wel dat werkgevers zich er vaak door laten leiden. Vergeet niet dat er achter die chronologische lijst aan opleidingen, diploma’s en werkervaring een persoon zit! Van dit papiertje kan je namelijk niet aflezen of iemand gemotiveerd is, graag wil leren of past bij je bedrijf. Daarnaast kunnen veel jaren werkervaring heel positief klinken, maar je kunt het ook opvatten als onwil om door te leren. Een cv kan dus een vertekend beeld geven van een sollicitant; in positieve of negatieve zin. 

Oké, geen motivatiebrief en cv dus. Maar hoe moet het dan wel?

Een sollicitatieproces kost tijd. Die gespendeerde tijd is verschoven van kant van de sollicitant naar de kant van de recruiter. Kandidaten willen dus makkelijk solliciteren. Daarom is de vraag naar een motivatiebrief en cv bij een vacaturetekst bijna ouderwets geworden. Dit komt uit de tijd dat solliciteren een kandidaat nog veel tijd kostte, dus het past niet zo goed meer in de huidige arbeidsmarkt. Het is voor nu dus aan de recruiter om tijd te steken in wat onderzoek door middel van een telefoontje. Zo kunnen ze zelf vragen naar bijvoorbeeld diploma’s, ervaring of een rijbewijs, en horen ze of er een klik is en of iemand genoeg motivatie heeft. Als je als recruiter toch al in een eerder stadium wat input van de andere kant wil, laat kandidaten antwoord geven op één specifieke vraag. Zo kan het geen standaard bericht worden en krijg je toch wat meer over ze te weten. Wil je dus efficiënt personeel werven? Houd die motivatiebrief en cv dan weg uit het eerste deel van het sollicitatieproces! 

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

[addtoany]

Gerelateerde artikelen

No items found

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!