Skip to main content

Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe creatiever de oplossingen


Bekijk dit fragment via EenVandaag. Bekijk vanaf 3:40 en 5:30

Met de krapte op de arbeidsmarkt profiteren flexwerkers van fikse uurlonen, zo deelde EenVandaag. En dat komt heel goed uit voor de flexwerkers, maar is nadelig voor werkgevers: niet alleen vragen flexwerkers de hoofdprijs per uur, hen inwerken en inplannen kost ook veel tijd. En tijd is geld. Gelukkig zijn er talloze creatieve manieren om efficiënt personeel te werven. Hieronder vind je de top 5 van dit moment.

 1. Opleiden
  Vakbekwame mensen zijn schaars en hebben al een goede baan. Wanneer je veel mensen zoekt, zal je deze eerst moeten opleiden.
 1. Zij-instromers
  Als je uitgaat van competenties in plaats van vaardigheden, kun je via zij-instromers veel interessante mensen werven. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vanuit de horeca instromen als recruiter. Vaak bezitten deze mensen de competentie klantgerichtheid, die zij direct kunnen inzetten in de rol van recruiter. Dit zorgt voor veel verrassende combinaties.
 1. Onbenut arbeidspotentieel
  Een miljoen Nederlanders werken niet. Een groot deel van dat onbenut arbeidspotentieel zou de stap kunnen maken om toch aan het werk te gaan. Doe je onderzoek, zie waar je kansen liggen en benut ze. Sommige mensen hebben net dat extra zetje nodig, iets wat een employer branding campagne ze bijvoorbeeld kan geven. Als werkgever heb je hier ook invloed op. Een grote groep mensen wil bijvoorbeeld wel werken, maar bijvoorbeeld alleen maar part-time. Hoe flexibeler jij je opstelt, hoe groter je doelgroep wordt.
 1. Hybride-/thuiswerken
  Wanneer je thuiswerken een mogelijkheid maakt, verlaag je de drempel om te solliciteren. Een deel van het onbenut arbeidspotentieel, zoals fulltime moeders, kan hier namelijk gebruik van maken. Omdat er geen reistijd is, en werktijden flexibeler in te richten zijn, wordt jouw vacature interessanter.
 1. In het buitenland werven
  Soms lijkt ons kikkerlandje te klein voor wat je zoekt. Gelukkig hoeft je personeel niet altijd Nederlands te spreken. Vooral in de IT kan je makkelijk gebruik maken van bijvoorbeeld developers uit het buitenland. Programmeertalen zijn namelijk te begrijpen en te gebruiken door IT’ers over de hele wereld. Zo vergroot je je vijver aanzienlijk.

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!