Skip to main content

Intern opleiden, het nieuwe studeren?

Intern opleiden vergroot de vijver met nieuwe medewerkers, verbetert je werkgeversimago en houdt je medewerkers tevreden. Wat wil je nog meer?! Wij vertellen je precies waarom dit de nieuwe stap in jouw wervingsbeleid moet zijn.

Learning on the job

Tegenwoordig kijken jonge mensen anders tegen het onderwijs aan. Generatie Z heeft veel behoefte aan vrijheid, ook wanneer het op hun ontwikkeling aankomt. Het huidige onderwijs is vaak zo strak ingericht dat er maar weinig ruimte overblijft voor zelfsturing. Dat brengt vaak een daling in de intrinsieke motivatie van studenten met zich mee. Ook wordt in het onderwijs weinig rekening gehouden met de leervoorkeur of leerstijl van studenten; die kunnen namelijk enorm verschillen. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan praktijkleren. Top, want ‘on the job’ leren (oftewel: personeel opleiden) ontwikkelt een kennisbasis in het langetermijngeheugen.

Veel werkgevers pakken nu hun kans en spelen hierop in. Wanneer je interne opleidingen aanbiedt loop je een aantal stappen voor op de concurrentie, en heb je meer kans op invulling van openstaande vacatures.

Een ode aan soft skills

Het enige waar je als werkgever voor open moet staan, zijn kandidaten die niet gelijk aan het totale plaatje voldoen. Deze kandidaten bezitten bijvoorbeeld niet de hard skills die nodig zijn om het werk uit te kunnen voeren, maar wel de soft skills. Als werkgever kun je ook dit type personeel opleiden; hard skills kunnen vaak prima op de werkvloer worden aangeleerd!

Wanneer je het met studeren vergelijkt, biedt leren op de werkvloer meer speelruimte om snel en effectief in te spelen op nieuwe ontwikkelingen of technologische innovaties. Zo heb je als werkgever niet alleen snel een nieuwe medewerker, maar ook nog eens eentje die specifieke kennis bezit en beter presteert op lange termijn.

 

Intern opleiden vergroot je werkgeversimago

Employer branding en intern opleiden gaan hand in hand. Het aanbieden van interne opleidingen maakt je namelijk aantrekkelijker ten opzichte van concurrenten. En wanneer je als werkgever investeert in persoonlijke ontwikkeling, voelen medewerkers zich beter verbonden met het bedrijf. Zo snel mogelijk aan beginnen dus, als je je werkgeversimago hoog hebt zitten! Maar hoe doe je dat?

Start met een stappenplan

Selecteer huidige medewerkers die een coaching rol willen aannemen. Bespreek met deze medewerkers welke soft skills de starters al moeten bezitten, en welke hard skills noodzakelijk zijn om aan te leren en stel een programma samen. Maak hierbij de afwisseling tussen digitaal en fysiek leren. Huur eventueel trainers in die gericht medewerkers kunnen lesgeven. Belangrijk is om dit proces regelmatig te evalueren om te kunnen verbeteren. Wist je dat je zelfs subsidies kunt aanvragen voor het aanbieden van interne opleidingen?

Start met intern opleiden!

Steeds meer werkgevers stappen over op het intern opleiden van hun personeel. Wij ook. We hebben zelfs een vacature uitstaan voor starters die het vak van recruitment consultant in de praktijk willen leren. Neem een kijkje, doe wat inspiratie op en get started! Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!