Skip to main content

Zo zetten we de rem op het groeiende personeelstekort in de zorg

De zorgsector zit al jaren krap in zijn jasje wat personeel betreft. Hoewel er de laatste tijd veel instroom in de branche is, vertrekken er ook veel mensen. Het gevaar is dus nog lang niet geweken, en dat mogen we best letterlijk nemen. Het draait hier immers om werk waar mensenlevens van afhangen. Maar waar ligt het probleem precies, wat zijn precies de gevolgen en met welke slimme oplossingen kunnen we het bestrijden?

Oorzaken van personeelstekort in de zorg

Het personeelstekort in de zorg kent een aantal grote oorzaken. De eerste is vergrijzing: mensen leven steeds langer, waardoor er meer werk is en dus ook meer behoefte aan personeel. De druk die op het blijvende personeel ligt stijgt ook wanneer collega’s afvallen, en die druk kan ook een reden zijn om te stoppen met werken in de zorg. Een vicieuze cirkel, dus. Naast vergrijzing en de druk die dag met zich meebrengt zijn ook de relatief slechte arbeidsvoorwaarden voor velen een reden om op te stappen. De lage salarissen, onregelmatige werktijden en lange dagen breken zorgmedewerkers op.

De drastische gevolgen

De gevolgen zijn duidelijk voelbaar voor de zorgsector. De uitstroom is hoog, en wie ontevreden is maar niet helemaal uit de zorg wil stappen gaat als zzp’er aan de slag in de branche. En geef ze eens ongelijk: het betekent minder werk, vaak op meer gangbare uren en voor een hoger uurtarief. Naast dat dit de zorgsector veel meer geld kost en het moeilijker is om zzp’ers in te plannen, missen ze ook de betrokkenheid die vaste medewerkers juist aan een bedrijf verbonden houdt. Het gevolg: zzp’ers hoppen veel sneller over naar een andere (tijdelijke) werkgever.

Oplossingen: zo kan je personeel aantrekken én behouden

Dit probleem kan op meerdere manieren aangepakt worden. Ten eerste is het belangrijk om de aandacht te vestigen op het behouden van het huidige personeel. Dus: ga voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals hogere salarissen en (waar mogelijk) prettigere en meer voorspelbare diensten. Daarnaast kan men zich richten op het aantrekken van nieuw personeel. Gooi de harde eisen bijvoorbeeld omlaag en breng de verbeterde arbeidsvoorwaarden duidelijk in beeld. Ook is het slim om mensen direct aan te spreken op het online platform waar ze zich bevinden, in plaats van afwachten tot ze de vacaturepagina op jouw website bezoeken. Je kunt je vacatures online delen onder precies de juiste doelgroep met een RPO-campagne; een slimme optie voor wie liever zijn recruitment uit handen geeft aan een groep experts.

Stap voor stap meer zorgpersoneel

Het personeelstekort in de zorg speelt al een tijd en zal ook niet binnen een dag opgelost zijn. Maar door goed te kijken naar de oorzaken van het probleem kunnen er al grote stappen gemaakt worden.

Bronnen

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Direct contact

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!