Skip to main content

Zeeland, Limburg en Groningen blijken hotspots voor burn-outs.

5 juli is het de Internationale Dag van de Workaholics. Maar hoe zit het eigenlijk met de workaholics van Nederland? De landelijke cijfers vanuit het CBS omtrent burn-outs en arbeidsproductiviteit kunnen ons precies  vertellen welke provincies vol zitten met deze (iets-te-)harde werkers. Pro Contact analyseerde de cijfers en zag een verrassende uitkomst. 

Onverwachte hotspots

De meeste burn-outs komen in Nederland niet alleen voor in de Randstad. Juist ook de drie uiterste punten van Nederland: Zeeland, Limburg en Groningen kampen met hoge cijfers als het om burn-outs gaat. En hoewel in de Randstad een stijging in de arbeidsproductiviteit te zien is, tonen de statistieken voor de drie uiterste punten juist het tegenovergestelde resultaat: de arbeidsproductiviteit daalt, maar het hoge niveau aan burn-outs houdt stand.

Uitgebrande jongeren

Hoewel burn-outs vaak gelinkt worden met een wat oudere leeftijdsgroep, komen ze ook steeds vaker voor onder jongeren. Zo waren er in 2018 in Zeeland relatief veel jongeren met een burnout: 15% van de jonge werknemers in de provincie had er last van (bron: Omroep Zeeland, 2018). Maar als de arbeidsproductiviteit alleen maar daalt, waar komen deze klachten dan vandaan?

Gebrek aan zelfvertrouwen

De klachten blijken vaak niet zo zeer gerelateerd te zijn aan de (hoeveelheid aan) werkzaamheden binnen een baan. Vooral tijdelijke contracten zorgen ervoor dat starters zich elke dag moeten bewijzen, wat veel druk meebrengt. Volgens het artikel dragen ook factoren als uiterlijk en persoonlijkheid bij aan het torenhoge verwachtings- en dus ook stressniveau.

Bronnen: CBS, Rabobank, Omroep Zeeland  ( https://ruudmeulenberg.nl/burn-out/aantal-burnout-gevallen-per-regio/, https://economie.rabobank.com/publicaties/2019/mei/economische-verschillen-tussen-nederlandse-provincies/ )

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

Opzoek naar nieuw personeel voor jouw bedrijf?

Download onze gratis whitepaper en leer de ins en outs van recruitment. Of plan vrijblijvend een gesprek in met één van onze experts. Dan kijken we samen naar de opties.

Lees onze whitepaper

 • Ontdek hoe je de beste kandidaten werft, ook al lijken ze onvindbaar.
 • Leer hoe je de concurrentie te slim af bent en wel kunt blijven groeien.
 • Lees hoe je recruitment voorspelbaar maakt.
Download onze whitepaper

Ik wil een adviesgesprek

 • Ontvang een advies op maat tijdens een gesprek van dertig minuten.
 • Op een tijdstip naar jouw voorkeur.
 • Geen verplichtingen.
Plan een adviesgesprek

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!