Skip to main content

Alle wervingsvideo’s op een rijtje: breng jouw bedrijf, vacature of sfeer in beeld

Statisch beeld is zo passé! 86% van de ondernemers gebruikt onderhand al video als medium om zijn of haar bedrijf op een dynamische manier in de spotlights te zetten, en dat getal blijft maar groeien. Ook als je nieuwe collega’s zoekt kan video een slim hulpmiddel zijn. Maar welk soort wervingsvideo past bij welk doel, en waar begin je? Wij zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Welk type wervingsvideo past bij mijn doel?

Personeel werven door middel van video kan op verschillende manieren. Over het algemeen spreken we over 3 verschillende soorten wervingsvideo’s: een employer branding video, een vacature video of een sfeer(impressie) video. Hoewel het uiteindelijke doel van alle drie de soorten video’s hetzelfde is, namelijk het werven van nieuw personeel, werven ze allemaal met een andere motivatie. Hieronder lees je alles over de verschillen tussen deze video’s en ontdek je welk type video het best past bij jouw wervingsdoel.

Employer branding video

Waar staat jouw bedrijf voor, als het gaat om werkzaamheden en werkcultuur? Wat is je missie en visie? Wat definieert jouw bedrijf? Het antwoord op deze vragen vormt het DNA van je bedrijf, en dat is nou juist wat je wilt overbrengen met een employer branding video. Zo kan jij mensen aanspreken die de cultuur en waardes van je bedrijf delen. En of je nou kiest voor interviews met medewerkers of je een script volgt: het belangrijkste is dat de boodschap duidelijk blijft van begin tot eind.

Zorg dat je je richt op kandidaten, niet op klanten (je klantpropositie kan je beter in een andere video bespreken, niet in een wervingsvideo). Wil je overbrengen dat de deur altijd openstaat, de lijntjes kort zijn en de structuur plat is? Breng dan niet (alleen) de bedrijfsleider, maar collega’s vanuit verschillende hoeken van je bedrijf in beeld. Zij zullen de boodschap op hun eigen manier bevestigen.

Klaar? Houd de employer branding video onder de 90 seconden, of, als je echt veel over wilt brengen, onder de 120 seconden. Plaats de wervingsvideo op je werken-bij pagina onder de “over ons” of algemene sectie.

Vacature video

Wil je een specifieke rol binnen je bedrijf vervullen? Dan is een vacature video wat je zoekt! In een video kan het enthousiasme van huidige medewerkers, maar ook de inhoud van de functie, vaak duidelijker overkomen dan in een vacaturetekst. Zo kan een vacature video je job marketing campagne versterken. Waardes en werkcultuur mogen hierbij wat meer op de achtergrond staan. Je baseert de video op alle kennis en kunde die bij die functie komt kijken.

Vraag een bestaande medewerker wat hij of zij doet binnen de rol, en wat het werk leuk, uitdagend of afwisselend maakt. Welke tools gebruikt iemand? Op welk project zijn ze het meest trots? Waardoor komt iemand met plezier naar zijn werk? Een eerlijk verhaal dat op een natuurlijke manier verteld wordt komt het meest overtuigend over; een script is bij dit type wervingsvideo dus een no-go. Kies daarom een medewerker die met passie kan vertellen over het beroep en oprécht met plezier bij jouw bedrijf werkt. Wees niet bang om ook een paar minpuntjes te benoemen; deze dragen bij aan de oprechtheid van het verhaal. Met mate natuurlijk, je wil er niet de nadruk op leggen.

Is je vacature video af? Edit hem dan tussen de 60 en 90 seconden en plaats hem op je werken-bij pagina in de vacature. Zo versterkt hij je SEO vacaturetekst.

Sfeervideo

Een sfeervideo (de naam zegt het al) geeft de sfeer van je bedrijf aan. Je laat hierin (nét) genoeg zien om nieuwsgierigheid te wekken bij de kijker. Je laat hierbij zien wat het allergaafst is aan jouw bedrijf, en gaat niet zozeer in op de inhoud. Denk bijvoorbeeld aan indrukwekkende machines of robotica, maar ook aan lunchende of lachende collega’s, een vrijmibo of een legendarisch werkuitje.

Een sfeervideo is dus een leuke toevoeging, maar het staat niet zo sterk op zichzelf: het kan bijdragen aan de overweging om te solliciteren. Dit type wervingsvideo kan dus door mooie beelden of statements van medewerkers net dat extra zetje kan geven bij een kandidaat. Combineer korte fragmenten van 1-3 seconden om een sfeervideo van maximaal 30 seconden te maken. Zo heeft de video een lekker tempo en houd je de aandacht van de kijker erbij. Plaats de sfeervideo op je werken-bij pagina bij binnenkomst én op je socials en advertenties om mensen naar je werken-bij pagina te ‘lokken’.

Start met video!

Kortom, het is duidelijk dat je iets moet gaan doen met video; wat je doel ook is. Denk goed na over je doel en kies het juiste type wervingsvideo, dan wordt het gegarandeerd een succes. Geen tijd, mankracht of middelen om zelf een mooie video te maken? Schakel ons in!

Bekijk samen met Martijn de mogelijkheden

Wil je ontdekken wat het RPO-model voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Plan een gratis gesprek

[addtoany]

Meer weten?

Download de whitepaper

Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

  Meer weten?

  Download de RPO whitepaper

  Vul je gegevens in en ontvang de whitepaper binnen no-time in je mailbox!

   Want to know more?

   Download the whitepaper

   Fill in your details and we'll deliver our white paper straight to your mailbox in no time!